Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Diety > Zupy podstawą diety

Żywność z ujemnych bilansem kalorycznym

Wszystkie produkty spożywcze na całym świecie posiadają kalorie. Poprzez jedzenie przybywa nam więc nadprogramowych kalorii. Można jednak wymienić takie składniki codziennej diety, które przyczyniają się do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego. Weźmy chociażby te składniki, które posiadają błonnik. Błonnik nie jest przyswajalny przez nasz organizm. Przez szereg lat uznawany był za produkt całkowicie zbędny. Uległo to jednak zmianie gdy przebadano dokładnie to w jaki sposób działa błonnik na nasz organizm. Efekty były zadziwiające. Błonnik działa bowiem niczym odkurzacz na nasz przewód pokarmowy. Spożywanie produktów z błonnikiem przyczyniało się do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego. Wszystko bowiem za sprawą tego, że do trawienia pokarmów zawierających błonnik potrzeba całkiem sporo kalorii. Tym sposobem jedząc jabłko zawierające całkiem sporo kalorii potrzebujemy niemal 100 by je strawić.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.