Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Dieta > Dieta ziemniaczana

Witamina K

Uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych, zapobiega krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom. Zmniejsza obfite krwawienia miesiączkowe. Uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej. Witamina K ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. U zdrowych osób dorosłych witamina K jest wytwarzana przez florę bakteryjną jelit. Leczenie antybiotykami może powodować niedobór tej witaminy, ponieważ leki niszczą florę jelitową. Wtedy należy dostarczać w pożywieniu więcej tej witaminy. Jogurt i kefir to idealne potrawy pobudzające wytwarzanie witaminy K. Źródła w żywności: jarmuż, szpinak, brokuły, sałata, pomidory, kalafior, fasola zielona, ogórki cukinia. Niedobór tej witaminy powoduje częste krwotoki z układu pokarmowego i układu moczowego, skazę krwotoczną u noworodków- głównie krwotoki z układu pokarmowego. Natomiast nadmierne dawki witaminy K mogą wpłynąć niekorzystanie na pracę naszej wątroby, powodować poty oraz uczucie gorąca, podawana w formie zastrzyku domięśniowego może wywołać odczyny alergiczne oraz powodować skoki ciśnienia tętniczego.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.