Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Przepisy > Płynna słodycz

Witamina H

Witamina H wytwarzana jest przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym człowieka. Witamina H Bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów oraz w syntezie kwasów tłuszczowych, wspomaga wchłanianie się witaminy C.

Źródła w żywności to głównie: wątróbka, mąka sojowa, żółtko jaj kurzych, orzechy ziemne i włoskie, sardynki, migdały, grzyby, ryż naturalny, szpinak, kraby, szynka, marchew, pomidory i chudy ser. Witamina H Niedobór witaminy H powoduje między innymi łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach a nawet  ramionach, wysuszenie oraz przebarwienie skóry, podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi, bóle mięśniowe, osłabienie i apatia.

Natomiast nadmiar witaminy H może powodować bóle brzucha, nudności, wymioty, złe samopoczucie, a nawet biegunkę.

Witamina H Jeśli chcemy, aby witamina ta była lepiej wchłaniana w naszym organizmie powinniśmy do naszej diety wprowadzić produkty bogate w kompleks witamin z grupy B, magnez oraz mangan.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.