Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Pierwsza pomoc > Pierwsza pomoc przy zadławieniu

Witamina E

Witamina E zapobiega rozwojowi miażdżycy, uczestniczy w procesach odtruwania, jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy. Witamina E Zmniejsza ona ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Jest także niezbędna u mężczyzn do prawidłowej produkcji spermy.  Niedobór witaminy E powoduje osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, zaburzenia neurologiczne, osłabienie zdolności koncentracji, rozdrażnienie, niedokrwistość u niemowląt i u dzieci, bezpłodność, pogorszenie wzroku, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Witamina E Jeśli chcemy, aby witamina E lepiej wchłaniała się do naszego organizmu powinniśmy spożywać witaminę A,

witaminy z grupy B, witaminę C, selen, fosfor oraz niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe. Witamina E W pożywieniu w witaminę E bogate są: kiełki pszenicy, olej sojowy i słonecznikowy oraz lniany, orzechy ziemne, orzechy włoskie, sałata, oliwa, kapusta, banany oraz mleko. Źródło: http://dietetycznyswiat.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.