Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Dieta > Dieta pięciu przemian

Witamina C

Witamina C jest bardzo ważna dla produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie- czyli kości, chrząstki, ścięgna i więzadła. Wspomaga odtruwanie organizmu, wzmacnia układ odpornościowy, ma działanie bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych. Wspomaga przemianę tłuszczów i cholesterolu. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym witamina C zmniejsza ryzyko występowania chorób takich jak: rak, choroby serca czy zaćma.  Witamina C należy do najmniej trwałych- szybko ulega zniszczeniu w wysokiej temperaturze. Palacze papierosów mają wyższe zapotrzebowanie na witaminę C niż osoby niepalące. Niedobór witaminy powoduje zaburzenia w tworzeniu kolagenu- zwiększona łamliwość kości, wpływa na wolniejsze gojenie się ran, bladość skóry i błon śluzowych, zmniejsza odporność na infekcje. Natomiast nadmiar witaminy C powoduje zakwaszenie moczu, co może powodować tworzenie się kamieniu w drogach moczowych. Witaminę C możemy znaleźć w dzikiej róży suszonej, czarnej porzeczce, czerwonej papryce, brukselce, truskawkach, poziomkach, czerwonej kapuście, cytrynie, pomarańczach i w pomidorach.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.