Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Ciekawostki medyczne > Wapń i fluor

Witamina A

Ta witamina zwana jest również retinolem. Witamina A Znajduje się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego. Jako prowitamina A, zwana karotenem, występuje wyłącznie w roślinach. Witamina A ma zasadnicze znaczenie dla naszego wzroku- zapobiega kurzej ślepocie i osłabieniu wzroku. Witamina ta zapewnia również prawidłowy wygląd skóry, wpływa na syntezę białek, lipidów i hormonów tarczycy.
Najlepszymi źródłami witaminy A są: Witamina A wątróbka, tran, marchewka, żółtko jaja kurzego, natka pietruszki, szpinak, dynia, mango, morele, pomidory, koperek.
Niedobór tej witaminy powoduje, że włosy są suche i bardzo łamliwe, a paznokcie wolno rosną. Długotrwały brak tej witaminy w organizmie człowieka może doprowadzić do kurzej ślepoty, infekcji i stanów zapalnych dziąseł, braku apetytu czy nawet do bezpłodności. Witamina A Musimy też wiedzieć, że nadmiar witaminy może również zaszkodzić, może przyczynić się między innymi do powiększenia wątroby i śledziony, wymiotów, czy zażółcenia się skóry.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.