Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Odchudzanie > Niedobór snu sprzyja tyciu

Winogron

Winogron to jeden z najstarszych owoców świata. Winogron Znany był już w mitologii greckiej, kiedy to na górze Nysa, Dionizos stworzył trunek jakim było wino. W Polsce winnice budowano przy klasztorach, a winogron wykorzystywano do produkcji mszalnego wina. Dziś winogrona możemy kupić w każdym sklepie, a ich znakomity smak idealnie nadaję się do zjadania owoców, deserów, ciast no i oczywiście produkcji soków, dżemów i win. Winogrona zawierają bardzo duże ilości potasu, który odpowiedzialny jest za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, utlenianie mózgu. Winogron Zalecany jest osobom, które zmagają się z chorobami serca i z nadciśnieniem. Zawierają dużo witaminy B dlatego

pomocne są przy koncentracji umysłu. Zawierają za to bardzo mało białka, soli kuchennej, a dużo węglowodanów dlatego winogrona poleca się również osobom, które cierpią na choroby nerek. Winogron Z winogrona, a raczej z jego pestek wytwarza się również olej. Olej z pestek winogron źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają w obniżeniu złego cholesterolu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.