Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Sport > Sport, a zdrowie

Warzywa cebulowe i ich olejki

W czosnku pospolitym oraz innych warzywach cebulowych na przykład cebuli, szczypiorku oraz w porze kryją się pewne związki siarki, tworzące olejki czosnkowe. Te substancje o intensywnej woni nie występują jednak w żywych roślinach, powstają bowiem przez rozpad, przy stopniowym rozmiękaniu komórek roślinnych podczas składowania. Dłużej składowane rośliny zawierają zatem wiecej tego rodzaju olejków. Dotyczy to głównie czosnku pospolitego, cebuli i szalotki. Toteż nie bez powodu splata się je przy użyciu łyka i wiesza w postaci dekoracyjnych warkoczy. Wymienione warzywa cebulowe są gotowe do składowania, gdy ich łuski zaczynają przypominać w dotyku pergamin, a liście zwiędły. Wtedy właśnie tworzą się pierwsze olejki czosnkowe. Ich główne działanie to zapobieganie wzdęciom. Po za tym wzmagają wydzielanie żółci, pobudzają czynności gruczołów trawiennych i zwalczają szkodliwe bakterie w jelitach.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.