Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Pierwsza pomoc > Pierwsza pomoc przy zatrzymaniu krążenia

Wapń i fluor

Stanowi główny budulec kości i zębów. Wapń i fluor Jest potrzeby również do prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi, działania układu nerwowego, regulacji rytmu serca. Wchłanianie tego pierwiastka skutecznie wspomaga witamina D. Zatem warto tak układać naszą dietę, aby produktom, które zawierają spore ilości wapnia towarzyszyły produkty bogate w witaminę D. Prawidłowe spożycie wapnia w dzieciństwie i w okresie dojrzewania zapewnia tworzenie się mocnych kości i minimalizuje ryzyko wystąpienia osteoporozy w przyszłości. Wapń i fluor Źródłami wapnia w pozywaniu są głównie: mleko pełne w proszku, mleko zagęszczone niesłodzone, sery dojrzewające podpuszczkowe, sery topione, ser twarogowo-owczy, szprotki, czekolada mleczna, soja. Fluor jest również składnikiem kości i zębów, wzmacnia szkliwo zębów oraz zapobiega występowaniu próchnicy. W czasie ciąży pomaga wchłaniać żelazo. Źródłami w żywności tego pierwiastka są: herbata, ryby morskie i rośliny kapustne. Wapń i fluor Fluor znajdziemy również w pastach do zębów i w wodzie pitnej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.