Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Książki > K. Crawford – Kuchnia z Zielonego Wzgórza

Truskawki

Truskawki smakują każdym pod każdą postacią. Czy jemy je od razu zerwane czy z bitą śmietaną, a nawet ze zwykłą śmietaną. Są bardzo zdrowie i przede wszystkim smaczne. Otóż truskawki zawierają w sobie więcej witaminy C niż cytryna. Owoce te są również źródłem witaminy PP, która odpowiedzialna jest za regulację utleniania krwi. Sole zawarte w truskawkach skutecznie oczyszczają nasze jelita z zalegającego w nich pokarmu więc są świetną przekąską w trakcie trwania diet odchudzających. Ponadto truskawki wykorzystuje się do robienia maseczek na twarz. To witaminowa bomba dla urody. Maseczki domowej roboty w tych owoców mają za zadanie likwidacje różnego rodzaju przebarwień na skórze. Truskawka swoje zastosowanie znalazła również w medycynie. Poleca się picie herbatek z liści truskawek przy leczeniu niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie czy nawet anemii.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.