Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Witaminy > Witamina B2

Rosół, jak u mamy

Jeśli zdarzy wam się wspomnieć potrawy dzieciństwa, to z całą pewnością oprócz naleśników, racuchów i innych pyszności przypomni wam się maminy (lub babciny) rosół. Domowy makaron, piękny, żółty kolor samego rosołu i wielkie oka pływające po powierzchni. Wszystkie składniki rosołu brane były z podwórka lub ogródka, nie dodawano żadnych barwników czy innej chemii. A mimo to rosołek wyglądał jak z najlepszej restauracji. A jak smakował!

A dziś, gdy staracie się ugotować podobny rosół, okazuje się, że kolor ledwo widać, a makaron ze sklepu zupełnie nie smakuje tak, jak powinien. Jest jednak sposób na piękny kolor. Wystarczy, że dorzucicie do gotującego się rosołu przysmażone na patelni łupinki od cebuli oraz jedną, małą, a w dodatku opaloną nad palnikiem cebulkę. To zapewni wam kolor, jak u mamy.

A co do makaronu, czas na zabawę „Do it youself”. Do dzieła – na pewno się uda powrócić do smaków dzieciństwa.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.