Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Co warto jeść > Marchew

Pieczone jabłka

By móc zasmakować tego  wyjątkowego, ale i wyjątkowo prostego specjału, nie musisz wyjeżdżać na wieś, nie musisz rozpalać ogniska. Wystarczy, że masz w mieszkaniu piekarnik. Bez problemu można w nim przyrządzić jeden z ulubionych smakołyków dzieciństwa – pieczone jabłka. Będziesz potrzebować czterech dużych jabłek, ćwierć szklanki brązowego cukru, 15 gramów masła, 1 łyżeczki cynamonu, ćwierć szklanki posiekanych orzechów, ćwierć szklanki posiekanych rodzynek lub porzeczek oraz 3/4 szklanki wrzącej wody.

Po usunięciu gniazd nasiennych z jabłek, wydrąż w nich otwór. W miseczce pomieszaj ze sobą rodzynki, orzechy, cynamon i cukier. Jabłka włóż do brytfanny i każde z osobna nafaszeruj wcześniej przygotowaną masą, a na czubek połóż odrobinę masła. Na koniec wlej wrzątek i piecz przez około 40 minut.

Zrób swojej pociesze niespodziankę i przygotuj zapiekane jabłka. Z całą pewnością jej się spodoba i będzie wcinać, aż uszy będą się trzęsły.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.