Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Ciekawostki kulinarne > Ortolan

Papryka

Jest kilka kolorów papryka i każda ma troszkę inne zastosowanie i inny skład, ale wszystkie są zdrowie, ponieważ są źródłem wielu witamin i innych związków. Papryka Ciekawostką jest to, że papryka zawiera dużo więcej witaminy C niż cytryna oraz to, że podczas gotowania i pieczenia warzywo to nie traci swoich cennych wartości odżywczych. Każda papryka zawiera również wiele witaminy B oraz takich składników jak: wapń, potas, żelazo czy magnez. Papryka Papryka czerwona wspomaga nasz wzrok, zwalnia proces starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Papryka zielona jest źródło kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać głównie kobiety w ciąży i te, które planują potomstwo. Ten kolor papryki to również bogate źródło witaminy E czyli witaminy seksapilu i młodości. Papryka Natomiast kolor żółty papryki jest źródłem luteiny oraz zeaksantyny jest to przeciwutleniacz, który wspomaga siatkówkę oka i zapewnia dobre widzenia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.