Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Zdrowie > Grzybica

Ostro, ostrzej, pali!

Trynidad Moruga Scorpion to pochodząca z terenów Trynidadu i Tobago papryczka, która jest uznana za najostrzejszą paprykę świata. Ostro, ostrzej, pali! Jej ostrość określa się na 1,2 miliona punktów w skali Scoville’a, która jest międzynarodową miarą ostrości potraw. Dla porównania warto wspomnieć, że tabasco zdobywa w tej skali 30 tysięcy punktów. To chyba doskonale unaocznia nam siłę ostrości tej małej papryczki. Ma ona owocowy posmak, co powoduje, że po zjedzeniu odczuwa się w ustach słodko-palący smak. Ostro, ostrzej, pali! Papryczka ta może być uprawiana z nasion właściwie na całym świecie. Jeśli kiedykolwiek wybierzecie się do Trynidadu i Tobago – uważajcie, co jecie. Chyba, że lubicie aż tak ekstremalne przeżycia, a palący ból was nie przeraża. Jednak dla swojego dobra i spokoju warto w razie czego wypytać o składniki potraw. No chyba, że komuś się podpadnie… Wtedy nie ma przebacz! I pomyśleć, że czasem nie można dojeść kebaba, bo wydaje się, że jest zbytnio ostry. Jest to też idealny prezent dla tych, którzy wiecznie marudzą, że potrawy są za mało ostre.  Ostro, ostrzej, pali! Choć byłby to raczej okrutny prezent.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.