Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Odchudzanie > Jak zachować szczupłą sylwetkę niewielkim wysiłkiem?

Ortolan

Jest to gatunek małego ptaka wędrownego, który niegdyś był jednym z najpopularniejszych przysmaków francuskich. Dziś jego jedzenie jest oficjalnie zakazane, jednak nadal można znaleźć miejsca, w których bez problemu można zakupić ten dziwny przysmak, a i są całe rzesze miłośników tej specyficznej potrawy. Ze względu na smaczne mięso, łapano ptaka, zamykano w ciemnym miejscu i tuczono owsem. Gdy ptaszek był już odpowiedniej wielkości, następował ubój, po którym topiono ptaka w alkoholu, najczęściej koniaku. Podobno jego smak przypomina orzechy laskowe z posmakiem brandy. Posmak nie dziwi, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że wcześniej ptak był moczony właśnie w alkoholu. Co osobliwe – ptaszka zjada się w całości, wraz z dzióbkiem. Popularna była również swojego czasu zupa z ortolanów (tak na marginesie – musieli się troszkę tych ptaszków nałapać, żeby móc zupę ugotować…). I choć posiłki z tej ptaszyny były zwyczajem europejskich państw, ciężko sobie wyobrazić, że nadal mogłoby to legalnie i oficjalnie działać w ten sposób.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.