Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Podstawowe choroby > Cukrzyca

Magnez i kobalt

Magnez bierze udział w budowie kości i zębów, przemianie materii, Magnez i kobalt ma udział w procesie widzenia, a także hamuje krzepnięcie krwi czyli chroni przed zakrzepami w naczyniach i skrzepami w sercu. Przyswajanie magnezu wspomaga witamina D, niedobór magnezu przejawia się brakiem koordynacji, zmęczeniem i zaburzeniami akcji serca. Magnez i kobalt Główne źródła tego pierwiastka to: kakao, czekolada, migdały, orzeszki ziemne, jęczmień, kukurydza, banany, rodzynki, brzoskwinie, suszone śliwki, fasola, groch, seler, otręby. Kobalt jest mniej znanym pierwiastkiem od magnezu, ale pełni ważną rolę w naszym organizmie uczestniczy on bowiem w produkcji krwi. Jest głównym składnikiem witaminy B12. Rzadko mamy do

czynienia z niedoborem tego mikroelementu. Magnez i kobalt Najwięcej kobaltu znajdziemy w wątróbce, cynaderkach i w burakach czerwonych.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.