Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Co warto jeść > Pomidory

Kurczak z grzybami w nowej odsłonie

Jeśli znudziły ci się tradycyjne przepisy na kurczaka, mamy dla ciebie coś nowego, a za razem łatwego. Kurczak z grzybami w nowej odsłonie Nie musisz się przygotowywać na ciężką batalię przy garach. Tę potrawę robi się szybko i przyjemnie, a jeszcze przyjemniej się ją zjada.

Potrzebujesz do niej 1,2 kilograma kurczaka, 300 gramów pieczarek, 4 duże łyżki mąki, pół kostki margaryny, szklankę bulionu, szklankę śmietany, soli i pieprzu według własnego uznania.

Umytego kurczaka musisz podzielić na ćwiartki, a następnie duś go do miękkości w 3/4 ilości margaryny. Kurczak z grzybami w nowej odsłonie Po wyjęciu z rondla przyprósz go mąką, a następnie przyrumień na większym ogniu, podlewając co jakiś czas bulionem. Pieczarki podduś w pozostałej części margaryny, a następnie je przypraw. Gdy już pieczarki będą odpowiednio przyrumienione, dodaj je do kurczaka i nadal duś pod przykryciem. Po tym wyjmij kurczaka, w rondlu zostaw same grzyby, do których dodasz śmietanę i zagotujesz. Kurczak z grzybami w nowej odsłonie Tak przyrządzonego kurczaka najlepiej się podaje z kluskami lanymi i sałatką.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.