Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Co warto jeść > Winogron

Krwinki krwi czerwone

Krwinki czerwone inaczej erytrocyty to podstawowy składnik krwi- to właśnie one nadają jej czerwony kolor. Krwinki krwi czerwone Odpowiadają za transport tlenu i dwutlenku węgla w organizmie. Głównym składnikiem erytrocytów jest hemoglobina, w płucach łączy się z cząsteczkami tlenu, a później przez tętnice dostarcza je do innych narządów takich jak nerki, mózg, wątroba, śledziona itp. Wszystkie komórki krwi produkowane są w szpiku kostnym. Norma erytrocytów we krwi u kobiet wynosi 4 200 000 – 5 500 000 /µl, a u mężczyzn normą jest 4 500 000 – 6 000 000 /µl. Znacznie podwyższony poziom erytrocytów może świadczyć o erytrocytozie, a obniżony o erytropenni. Krwinki krwi czerwone Ta pierwsza może być spowodowana nowotworowym zrostem krwinek, niedotlenieniem lub zwiększonym wydzielaniem hormonu, który powoduje wydzielanie się krwinek czerwonych. Zdecydowanie najczęstszą dolegliwością jest niedokrwistość czyli obniżony poziom erytrocytów we krwi. Może być ona spowodowana wieloma czynnikami, bowiem do wytwarzanie krwinek czerwonych szpik  potrzebuje bardzo dużej ilości składników. Niezbędne są mu między innymi: aminokwasy, żelazo, glukoza, kwas foliowy, witamina B12 i witamina B6. Krwinki krwi czerwone Niedobór chociaż jednego z tych składników przyczynia się do obniżenia poziomu czerwonych krwinek.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.