Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Podstawowe choroby > Niezłośliwy przerost prostaty

Kapuśniak

Ta zupa jest przepyszna, banalna w wykonaniu, sycąca i niskokaloryczna. Do ugotowania kapuśniaku będziesz potrzebować: jednej główki kapusty włoskiej, 2 litry wywaru lub wody, jednej marchewki, jednej pietruszki, pół pęczka koperku, pół kilograma obranych ziemniaków i pokrojonych w kostkę, sok z cytryny, jedną łyżkę masła, łyżkę mąki, sól, pieprz, 2 kostki rosołowe. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła. Kapustę oczyszczamy, siekamy i przesmażamy na maśle przez kilka minut, nie dopuszczając do zarumienienia. Kapustę zalewamy wodą- w takim wypadku możemy dodać kostki rosołowe. Po upływanie około 10 minut gotowania dorzucamy ziemniaki, oczyszczone i pokrojone w plasterki lub w słupki marchewkę i pietruszkę. Całość gotujemy razem aż do miękkości. Z łyżki mąki i łyżki masła robimy zasmażkę, którą zaprawimy nasz kapuśniak- nie jest ona jednak konieczna. Koperek płuczemy pod wodą, delikatnie osuszamy i siekamy, wsypujemy do zupy. Na koniec kapuśniak doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.