Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Ciekawostki kulinarne > Przysmak filipiński

Fosfor i chlor

Fosfor niezbędny jest do życia- w ludzkim organizmie nie ma praktycznie komórki, która by go nie zawierała. Fosfor i chlor Wchodzi w skład kwasów nukleinowych i różnych związków odpowiadających za przekazywanie energii w komórkach. Na szczęście prawidłowa dieta dostarcza nam wystarczające ilości fosforu i przypadki jego niedoboru zdarzają się sporadycznie.  Źródła w żywności: podroby (wątróbka, móżdżek, nerki), ryby, żółtko jaj kurzych, sery dojrzewające podpuszczkowe, sery topione, sery twarogowo – owcze. Fosfor i chlor Natomiast chlor jest głównym składnikiem wydzielin i wydalin, wchodzi w skład soków trawiennych w przewodzie pokarmowym- sok żołądkowy i ślina. Nie jest aż tak popularnym pierwiastkiem,

ale jest nie zbędny do prawidłowego rozwoju organizmu. Bierze także udział w regulacji gospodarki wodnej. Fosfor i chlor Jego głównie źródła to: sól, sery żółte, wędliny, żywność produkowana z udziałem soli.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.