Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Dieta > Dieta tysiąca kalorii

Domowe chipsy

Jeśli tylko opanujesz umiejętność robienia domowych chipsów nie dość, że będziesz mogła zaoszczędzić na przekąskach, to w dodatku będziesz przygotowywała dietetyczne chipsy! Domowej roboty chipsy są o wiele zdrowsze niż te, oferowane nam przez sklepy.

Potrzebujesz obranych ziemniaków, szatkownicy mandoliny, przypraw, oliwy oraz ręczników papierowych. Najpierw poszatkuj ziemniaki na talarki o grubości około 2 mm. Następnie wypłucz je ze skrobi i osusz, układając talarki na czystej ściereczce i przykryj drugą. Talarki wyłóż na papierowym ręczniku i włóż do mikrofalówki. Gdy już nabiorą delikatnie brązowego koloru, możesz je wyjąć. A następnie zaczyna się zabawa ze smakami – dopraw chipsy według własnego uznania. Może lubisz solone, paprykowe, cebulowe? Testuj, próbuj, stwórz swój ulubiony smak!

To również idealna przekąska dla maluszków, ponieważ nie jest tłusta i nie ma żadnych chemicznych wspomagaczy, co jest jedynie na plus w tym wypadku. Otwórz w domu prywatną fabrykę chipsów!

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.