Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Książki > Świat na talerzu

Co z tym czosnkiem?

W jaki sposób można przechowywać czosnek, by nie stracił swoich walorów smakowych? O ile krótkotrwałe przechowywanie czosnku nie jest problemem, o tyle dłuższe próby zachowania go w świeżości mogą spełznąć na niczym. Ale po kolei.

Jeśli chcemy przechować czosnek przez kilka dni, wystarczy położyć do w przewiewnym i suchym miejscu. Jeśli zastanawiasz się, czy jest sens wkładania go do lodówki – szczerze odradzam. Może to spowodować kiełkowanie ząbków czosnku, a to psuje jego smak. Co zrobić jednak, gdy chcemy przechować czosnek prze na przykład trzy miesiące? I na to jest rada. Wrzuć obrane ząbki do oliwy. W ten sposób przesiąknie ona smakiem i zapachem czosnku i będziesz mogła używać jej jako przyprawy. Podobne, jak w przypadku krótkotrwałego przechowywania, nie ma sensu wkładanie czosnku w zimne miejsce, na przykład do zamrażarki. Może to jedynie spowodować popsucie się smaku – czosnek będzie gorzki.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.