Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Przepisy na lekkostrwane posiłki > Ryba z ziołami

Ciasto truskawkowe

Jedna porcja ma w sobie zaledwie około 200 kalorii. Ciasto truskawkowe Oto przepis na 8 porcji. Do wykonania ciasta przygotuj: 30 dag mąki, 20 dag masła, łyżkę cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżkę kwaśnej śmietany, trochę skórki otartej z pomarańczy, sól. Aby zrobić krem musisz przygotować następujące składniki tabliczkę ulubionej czekolady, pół szklanki kremówki, kieliszek likieru pomarańczowego. Dodatkowo przygotuj płatki migdałowe, masło i bułkę tartą do formy, 2 galaretki truskawkowe i 1 kg mrożonych lub świeżych truskawek. Mąkę należy przesiać ze szczyptą soli. Ciasto truskawkowe Pomieszaj z pokrojonym masłem, dodaj cukier, skórę pomarańczową, żółtka i śmietanę. Wszystko razem wymieszaj, ciasto zagnieć i rozwałkuj, a następnie posyp formę bułką tartą i wyłóż ciasto. Ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjmij ciasto i połóż na talerzu. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w gorącej kremówce. Mieszając ostudź i połącz z likierem i wylej na ciasto. Odstaw do stężenia. Galaretki należy rozpuścić w 500ml wrzącej wody, poczekaj aż ostygnął i lekko zastygnął i dodaj truskawki. Wymieszaj i od razu wylej na warstwę czekoladową. Ciasto truskawkowe Gotowe ciasto odstaw do lodówki na około 2 godziny, po tym czasie udekoruj płatkami  migdałowymi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.