Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Witaminy > Witamina K

Caponata

Przygotuj: 3 średniej wielkości bakłażany, 1 cebulę, pół selera naciowego, 3 pomidory, 100 gram oliwek bez pestek ewentualnie 2-3 łyżki kaparów, Caponata garść łuskanych orzechów włoskich, 100ml oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, sól i pieprz. Bakłażany kroimy w kostkę o boku około 2 centymetrów, solimy i odstawiamy na 30 minut, aby straciły swój lekko gorzkawy smak. Cebulę kroimy  w kostkę, podsmażamy na części oliwy, przekładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać całe danie. Na pateli uzupełniamy oliwę i przesmażamy bakłażany. Przekładamy je  do garnka. Caponata Podobnie postępujemy z pokrojonym w kawałki selerem oraz z odpestkowanymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami, które

smażymy około 15 minut. Wszystkie włożone do garnka warzywa delikatnie mieszamy i kilka minut razem smażymy, następnie dodajemy oliwki i połówki orzechów włoskich, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Caponata Mieszankę posypujemy kaparami i odstawiamy do lodówki, aby się schłodziła. Podajemy na zimno.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.