Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Przepisy na lekkostrwane posiłki > Pyszna sałatka

Buraki

Czerwone buraki zazwyczaj używa się do przygotowania wigilijnego barszczu, czy ćwikły. Buraki Na co dzień w naszej diecie nie używamy ich do dań obiadowych, a to bardzo duży błąd, ponieważ buraki to jedno z najzdrowszych warzyw. Są źródłem kwasu foliowego, witaminy C, potasu, magnezu, cynku i wielu innych. Jego związki odpowiedzialne są przede wszystkim za regulację wzroku, budują kości i zęby, obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Buraki są świetnym lekarstwem na anemie, ponieważ w szybkim czasie poprawiają jakość czerwonych krwinek, a to wszystko dzięki dużej zawartości żelaza. Buraki Co ciekawe podczas przeziębienia warto jest przygotowywać sobie sok ze świeżych buraków i marchwi- to szybko postawi nas na nogi i wypędzi wirusa grypy lub przeziębienia. Burak powinien się znaleźć również w jadłospisie każdej osoby, która się odchudza, jest on bowiem skarbnicą błonnika oraz znacznie przyśpiesza przemianę materii no i jest niskokaloryczny. Jeśli mamy problemy ze zgagą powinniśmy sięgać jak najczęściej po buraki, a raczej po barszcz czerwony bez dodatku octu. Buraki Po wypici około szklanki takiego barszczyku z czerwonych buraków zgaga powinna zniknąć.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.