Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Książki > F. Mayes – Codzienność w Toskanii

„Brudny” ziemniak

Wystarczy chwila, a świeżo obrane ziemniaki nabierają ciemnej, brudnej barwy. „Brudny” ziemniak O ile przy obranych całych ziemniakach problem ten nie jest jakoś wybitnie palący (wystarczy ziemniaki zaraz po obraniu wrzucić do chłodnej wody), o tyle, gdy je zetrzemy, w kilka chwil mamy przed sobą burą breję, która z całą pewnością nie wygląda apetycznie.

Ale i na to mądre gospodynie znalazły sposobów kilka. „Brudny” ziemniak Pierwszy z nich nie eliminuje czernienia zupełnie, ale w znaczyn stopniu je spowalnia – wystarczy do startych ziemniaków dodać śmietany. Kolejnym sposobem jest dodanie kilku kropel cytryny. W tym wypadku musimy jednak uważać, ponieważ przesadna ilość soku może zmienić smak kartofli. Najskuteczniejszym i najmniej wpływającym na smak ziemniaków sposobem jest posypanie startej masy mąką ziemniaczaną. Musimy zrobić to tak, by do ziemniaków nie dostawało się powietrze. „Brudny” ziemniak Później nadmiar mąki możemy zebrać i usunąć.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.