Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Pierwsza pomoc > Pierwsza pomoc przy złamaniu

Bo zupa była za słona

Chyba każdy Polak kojarzy kampanię reklamową z hasłem „Bo zupa była za słona”. Bo zupa była za słona Z czasem hasło to zaczęto wykorzystywać w humorystycznych kontekstach. Ale chyba każdy, kto kiedyś przesolił zupę, wie, że nie ma w tym nic śmiesznego. Stoi człowiek pół dnia nad garnkiem, stara się, jak może, a wystarczy jeden niezgrabny ruch i wszystko zrujnowane… Z pewnością nie raz i nie dwa każdy domowy kucharz mierzył się z tym kłopotem. Bo zupa była za słona A kłopot to nie mały, bo ciężko jednak się je potrawy, w których wyraźnie wyczuwa się nadmiar soli.

Ale, ale! Jest rozwiązanie dla tego niezbyt miłego problemu. Jeśli zdarzy ci się hojną ręką dorzucić tej słonej przyprawy do zupy, obierz dwa ziemniaki więcej i dorzuć je do przygotowywanego specjału. Nie dziel ich w żaden sposób, wrzuć te warzywa w całości do potrawy. Kartofelki wchłoną nadmiar soli, a ty nie będziesz musiała pozbywać się swojej zupy. Bo zupa była za słona Oczywiście nie zapomnij ich później wyciągnąć, bo inaczej dwie duże pyrki w talerzu z całą pewnością zadziwią tych, którzy przygotowany przez ciebie posiłek będą spożywać.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.