Jesteś tutaj: dietakapusciana.com.pl > Witaminy > Witamina H

Bez czarny

Ciekawostką może być to, że czarny bez ma prawie dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe takie jak na przykład cytryna czy kiwi. Bez czarny Jest również źródłem witaminy A oraz witamin z grupy B: B1, B2, PP, B6, B7 (witaminę H) i kwas foliowy. Kwiaty bzu świetnie sprawdzają się w grypie i przeziębieniu jako środek napotny, wspomagający w pozbyciu się gorączki. Owoce czarnego bzu działają również moczopędnie oraz przeczyszczająco i odtruwająco na organizm.  Bez czarny Oczywiście nie musimy go stosować tylko przy przeziębieniach, ta roślina ma swoje zastosowanie również w leczeniu rwy kulszowej, nerwobóli czy w chorobach układu pokarmowego, a nawet przy zapaleniu spojówek.

Bardzo ważne jest, aby nie spożywać świeżych owoców czarnego bzu, ponieważ mogą być lekko trujące i mogą wywołać nudności i wymioty, a czasem nawet i biegunkę. Bez czarny Owoce tej rośliny należy wysuszyć bądź dobrze zagotować i sporządzić z nich sok lub syrop, a dobrze wysuszone owoce bzu nadają się do jedzenia.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.